FlickFrid

Se de gripande filmerna


Fotograf Sayed Khatib har gjort en djupt gripande film med Carl-Axel Ekman som intervjuas av Harriet Johansen, projektledare för FlickFrid.

Carl-Axel och Monica Ekman - han från Rotarys läkarbank, hon tandläkare - gjorde en imponerande insats mot FGM genom att bygga upp en mödravårdsklinik samt ett barnhem och en skola för flickor i byn Garissa i Kenya.

Sayed Khatibs intervjufilm om Carl-Axel Ekman:


Rotary Internationals

lagråd antog 2016

ett uttalande mot

kvinnlig könsstympning


Vi vill i Rotary i Landskrona projektgrupp FlickFrid bidra till detta arbete med att ge saklig information till bl.a. ungdomar i tonåren med syfte att sprida kunskap om Mänskliga rättigheter, FN´s barnkonvention och konsekvenser av kvinnlig omskärelse - Female Genital Mutilation (FGM). Utgångspunkten är att varje individ har rätt att bestämma över sin egen kropp.

FGM riskerar både flickors och kvinnors liv och hälsa


Våldsamma blödningar, infektioner, problem med urinering och menstruation och komplikationer vid förlossning är bara en del av konsekvenserna. I Sverige är kvinnlig omskärelse förbjudet enlig lag med fängelse som påföljd.

Samantha André är en flerspråkig frilansande filmskapare. Hon regisserar, filmar och redigerar dokumentärer om kvinnors rättigheter, kultur och rättvisa runt om i världen. Hon tillbringade ett år i Kenya för att regissera en dokumentärfilm som följer en Maasai-kvinna som arbetade för att stoppa könsstympning, för vilket André blev uppmärksammad av Creative Visions Creative Aktivist-program. Hennes arbete har presenterats i PBS och VICE Media och har haft premiär i flera filmfestivaler inklusive Newport Beach och Big Sky. Samantha har en kandidatexamen i dokumentärfilm med huvudämne fotografi från Chapman universitetet i Kalifornien, USA.


Samantha Andre’s film om FGM:

https://vimeo.com/264929039